YAYASAN TUNKU ABDUL RAHMAN

MEMUPUK PEMIMPIN UNTUK NEGARAKU

MENDIDIK ANAK TANGGUNGJAWAB SEKAMPUNG

Walaupun terpaksa menghadapi cabaran sepanjang hidupnya, Flora tetap bersemangat dan sentiasa disokong oleh ibunya, ahli-ahli keluarga dan kakitangan dan staf di universiti yang telah membantu membuka jalan kepadanya untuk menjadi ahli yang pertama dalam keluarganya untuk menyambung pengajian tinggi di universiti.

IBU & ANAK SALING MENULIS SURAT

Sempena Hari Ibu, Tunku Scholar 2020, Flora, dan ibunya saling menulis surat untuk meluahkan perasaan mereka yang sering disimpankan dan disembunyikan.

KISAH-KISAH TUNKU
SEBUNGKUS ROTI,
SEBOTOL AIR

Mari kita meninjau kembali kisah pertemuan Tunku bersama seorang pengemis di Stadium Merdeka. Menjelang tahun 2018, Tunku Scholar 2020 kami, Sara, juga menunjukkan nilai-nilai Tunku dalam perbuatannya untuk membantu golongan yang tidak mempunyai rumah dan hidup di jalanan.

TERTANGGUH,
BUKAN MUSTAHIL

Pengalaman Sara bersama mereka yang tinggal di tepi jalan telah menyalakan semula semangatnya untuk menyambung pengajian Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Antropologi dan Sosiologi. Perjalanan Sara menggambarkan bahawa perkara yang tertangguh tidak bermaksud ia sesuatu yang mustahil, apabila dia menerima Biasiswa Tunku Abdul Rahman untuk melanjutkan pengajian tingginya di Universiti Malaya.

KISAH-KISAH TUNKU
RUMAH
HARAPAN
TUNKU

Sempena ulang tahun kelahiran Almarhum Tunku Abdul Rahman yang ke-118 pada 8 Februari 2021, kami dengan bangganya mempersembahkan sebuah cerita ilustrasi tetang belas kasihan yang ditunjukkan oleh Tunku semasa zaman yang dibelenggu peperangan dan keseksaan.

BIASISWA

Biasiswa
Mahasiswa

Kami berada di sini untuk menyokong peneraju masa depan negara yang memiliki hasrat untuk berkhidmat kepada negara dengan menjadikan nilai-nilai Tunku Abdul Rahman sebagai aspirasi.

BLOG/BERITA
" Hasrat terakhir yang ditinggalkan oleh arwah ayah kepada saya hanyalah satu; iaitu untuk menyumbang kembali kepada masyarakat apabila telah dewasa. "

Muhammad Adib merupakan Tunku Scholar 2020 yang berasal dari Kedah. Dia sedang melanjutkan pengajian Ijazah Sarjana Mudanya dalam bidang Pendidikan Khas dengan minor dalam Biologi.

BLOG/BERITA
" Berbanding dengan rakan-rakan yang dapat menikmati zaman remaja mereka, saya banyak meluangkan masa dengan menemani ibu bapa saya ke hospital. "

Tanesvaran adalah Tunku Scholar 2020 yang sedang melanjutkan pengajiannya untuk menjadi seorang doktor di Universiti Putra Malaysia (UPM). Dia merupakan yang pertama dalam keluarganya untuk menghadiri universiti dan juga menjadi doktor.

BLOG/BERITA
" Pusat komuniti yang ditubuhkan oleh En. Stephen tersebut memberi fokus pada penghasilan kraftangan, perkhidmatan dobi dan kitar semula, sesi terapi untuk membantu kanak-kanak yang kurang upaya. "

Wu Shern adalah seorang Tunku Scholar 2019 kami yang yakin dalam kuasa bercerita. Sebagai projek komuniti Tunku Scholar, Wu Shern telah memilih untuk menghasilkan sebuah filem dokumentari yang menceritakan tentang kisah seorang wira Taiping, iaitu En. Stephen Chow dari Persatuan Perkhidmatan Komuniti Taiping (juga dikenali sebagai ESDA).

BLOG/BERITA
" Saya sedar jika saya ingin mengejar impian ini, saya perlu mengambil jalan yang tidak pernah diambil oleh mana-mana ahli keluarga saya yang lain. "

Flora merupakan seorang Tunku Scholar 2020 yang sedang melanjutkan pengajiannya dalam bidang undang-undang di Universiti Teknologi Mara (UiTM). Dia adalah seorang yang serba boleh dengan melibatkan dirinya dalam bidang seni persembahan, aktiviti kemasyarakatan, badan kepimpinan pelajar, serta aktiviti sukan.

BERNAMA TV
DARAH MUDA

Eksekutif Kanan YTAR, Zainab Afiqah, dan Tunku-YUM Scholar 2020, Mayuren Kanabathey, berbincang bersama Irfan Faruqi berkenaan Yayasan Tunku Abdul Rahman dan kepentingan pendidikan kepada generasi muda Malaysia.

ASTRO AWANI
AWANI PAGI

Eksekutif Kanan, Zainab Afiqah, dan Tunku-Affin Hwang Scholar 2020, Razman bin Durhan, berkongsi bersama Astro Awani tentang Biasiswa Tunku Abdul Rahman (BTAR).

ASTRO AWANI
TATLER MALAYSIA

Salah seorang daripada Ketua Pegawai Eksekutif kami, Ida Thien, dan Ketua Jawatankuasa Pemberian YTAR, Datin Sri Sharifah Menyalara Hussein, mengimbas kembali sejarah Biasiswa Tunku Abdul Rahman serta impaknya terhadap Tunku Scholars dan Alumni kami.

Kita semua adalah warganegara Malaysia. Hubungan inilah yang menyatu padukan kita. Sentiasa ingat bahawa perpaduan adalah asas kekuatan bagi sesebuah rakyat dan negara.

YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj

YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj