MENGENAI YTAR

MISI, VISI, NILAI TERAS

Tunku mengajar kita bahawa sekiranya kita bersatu, kita boleh membentuk nasib kita sendiri dan mencabar dunia, serta menjadi contoh untuk dicontohi seluruh dunia.

- Tun Datuk Seri Utama Dr. Lim Chong Eu, in Prince Among Men

  NILAI TERAS

Tunku, melalui penulisannya sebelum kemangkatannya, percaya pentingnya kejujuran, kejelasan, ketepatan, tenang, kesopanan dan kesetiaan dalam membentuk seorang pemimpin yang baik. Pemimpin yang baik pada dasarnya hendaklah mempamerkan sifat kejujuran, integriti, keberanian, ketabahan, keikhlasan dan kesanggupan untuk berkhidmat dan bekerja.

Berdasarkan nilai teras ini, YTAR telah menyari nilai-nilai teras yang membentuk asas dalam operasinya dan ditanamkan dalam para Tunku Scholars seperti berikut.

KEHORMATAN

Untuk melaksanakan sesuatu dengan penuh integriti dan keikhlasan walaupun tiada yang mengawasi, adalah kehormatan dalam diri yang membentuk sebuah identiti dan merupakan salah satu sifat mulia yang ditunjukkan oleh semua yang dilakukan oleh seseorang sebagai sesuatu yang bersifat dalaman dan wujud.

KEPIMPINAN

Untuk memimpin diri dan individu lain. Kualiti kepimpinan tidak bermakna seseorang perlu berada di kedudukan tertinggi – sebaliknya, kepimpinan adalah keupayaan untuk memupuk yang terbaik dalam diri orang lain.

KEIHSANAN

Untuk berkhidmat dengan penuh empati dan pemahaman; memiliki perspektif melampaui keadaan sendiri dan bersedia berkhidmat untuk orang lain, merupakan kualiti keihsanan yang membawa seorang pemimpin menjadi rendah hati untuk bekerja dengan orang lain.

PERPADUAN

Untuk melihat individu pertamanya sebagai warganegara Malaysia, tanpa mengira bangsa, agama atau jantina; untuk menghormati bahawa semua manusia saling bergantung dan mempunyai kepelbagaian, dan untuk mengiktiraf peranan sejagat kita sebagai warganegara dunia yang disambung oleh ciri-ciri kemanusiaan.

  VISI

Memupuk Pemimpin untuk Negaraku

Perkataan “Negaraku” merujuk kepada lagu rasmi Malaysia (juga bertajuk “Negaraku”), komposisinya telah dipimpin oleh Tunku sendiri. Tunku yang menegaskan lagu itu berdasarkan lagu “Terang Bulan”, yang pada masa itu merupakan lagu cinta yang popular pada tahun 1940-an. Beliau menegaskan supaya irama lagu didasarkan pada lagu itu sebagai lagu cinta darinya kepada negara Malaysia.

  MISI

Tunku Scholars dipupuk di bawah YTAR untuk memacu perubahan kecil dan besar di Malaysia dalam kapasiti mereka sendiri dengan membawa imej Tunku Abdul Rahman. Mereka ditanamkan dengan cinta yang mendalam kepada negara dan semangat untuk berkhidmat kepada rakyatnya Pada masa yang sama dalam menggapai impian serta mencapai potensi terbesar mereka.

APA LAGI YANG ANDA TUNGGU?

Dengan semangat Tunku, kami menumpukan perhatian kepada potensi pemimpin Malaysia masa depan, tanpa mengira bangsa atau kepercayaan.