MENGENAI YTAR

SEJARAH YTAR

Paling utama, YTAR berbangga dengan kepelbagaian para Tunku Scholars, dengan kepercayaan bahawa pemimpin masa depan Malaysia harus menyerupai negara kita.

Yayasan Tunku Abdul Rahman

1966 - Permulaan

Yayasan Tunku Abdul Rahman (YTAR) ialah sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan pada 1966 hasil inisiatif gagasan Utusan Melayu (kini Utusan Malaysia). Ianya bermula sebagai tabung sumbangan kumulatif para pemimpin Malaysia yang bersemangat membantu pelajar daripada keluarga yang kurang bernasib baik. Walaupun ia bermula dengan hasrat membantu orang Melayu yang miskin, tabung ini berkembang dengan cepat untuk membantu kaum-kaum lain di Malaysia, bagi memperingati dan memberi penghormatan kepada YM Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysia yang pertama yang telah menyatukan rakyat Malaysia.

YTAR bermula dengan memberikan
pinjaman pendidikan kepada

ORANG PELAJAR

dengan dana berjumlah
Ringgit Malaysia

JUTA

2006 - 2011

Pada 2006, pinjaman ini kemudiannya digantikan dengan Biasiswa Tunku Abdul Rahman kepada pelajar yang berpotensi tinggi daripada semua kaum, latar belakang kewangan dan bidang pendidikan. Pelajar yang dianugerahkan dengan biasiswa ini diberikan gelaran Tunku Scholars. YTAR juga mula menyediakan bantuan kewangan kepada pelajar yang kurang bernasib baik sejak tahun 2011.

Melihat ke hadapan

Sejak penubuhannya, ramai rakyat Malaysia telah menamatkan pengajian mereka melalui sokongan YTAR dan telah meneroka kerjaya dalam bidang perubatan, undang-undang, sains dan teknologi, pendidikan, politik, media dan banyak lagi.

Mereka yang bercita-cita untuk menjadi pemimpin dan orang berpengaruh pada masa depan dalam bidang mereka, untuk mengubah dunia menjadi tempat yang lebih baik walaupun dengan cara yang amat kecil, akan berasa selesa dengan YTAR. Paling utama, YTAR mencari individu yang bersemangat tinggi dalam apa jua yang mereka lakukan, tanpa mengira kaum, agama atau bidang pengajian.