Upholding a Legacy

Meneruskan Legasi

Selama lebih setengah abad, Yayasan Tunku Abdul Rahman telah memperkasakan belia daripada pelbagai latar belakang menjadi generasi peneraju Malaysia.

Graduan tajaan Yayasan TAR berada di setiap pelusuk negara, memberikan impak dan sumbangan mereka menerusi pengajian, perniagaan, penjagaan kesihatan, sains, teknologi, kesenian dan banyak lagi. Mereka komited dalam membentuk masa depan yang lebih baik untuk diri mereka, masyarakat mereka, dan negara kita, Malaysia.

DSCF3949 (1).jpg
Anchor 1
DRN01152.jpg

Kami telah memberikan peluang kepada seramai
orang pelajar

882

dalam bentuk akses ke pengajian peringkat tinggi, biasiswa, dan program-program kebolehpasaran untuk membina masa depan yang lebih baik untuk diri mereka, masyarakat mereka dan negara.

Biasiswa

447

418

137

Impak Kami Selama Ini

Sebagai sebuah yayasan, kami komited dalam memasikan ketelusan serta akauntabiliti yang sepenuhnya kepada orang awam. Setiap tahun, kami menerbitkan penyata kewangan tahunan kami yang telah diaudit oleh Jabatan Audit Negara serta laporan terkini berkaitan impak kepada usaha dan program kami.

Nota: Laporan Tahunan lepas hanya diterbitkan dalam Bahasa Melayu. Namun begitu, bermula tahun 2022, Laporan Tahunan dan penyata kewangan kini diterbitkan di dalam Bahasa Inggeris dan juga Bahasa Melayu. Bagi Laporan Tahunan 2023, ia akan diterbitkan pada Ogos 2024. Sementara itu, jika anda mempunyai soalan ataupun memerlukan pertolongan, sila hubungi kami.

BTAR

Peralihan ke Pengajian Tinggi

Closing The Gap

Dibawah program Closing The Gap, seramai hampir 400 orang Closing The Gap Scholar telah berjaya mendapatkan biasiswa pengajian bernilai ~RM14 juta serta telah melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi. Sokongan tambahan daripada anda akan membolehkan kami memberikan impak kepada lebih ramai pelajar di seluruh Malaysia.

447

Scholar Closing The Gap sejak 2017

145

Scholar Closing The Gap dalam pendidikan tinggi*

50

Dalam 200 universiti

global terbaik*

~ RM14 juta

Jumlah bantuan kewangan yang diperolehi melalui Closing The Gap sehingga Disember 2023

Berdaya Saing di Peringkat Pengajian Tinggi
Biasiswa Tunku Abdul Rahman

418

Tunku Scholar telah dibiayai sejak 2007

85%

graduan Tunku Scholar terima tawaran pekerjaan dalam tempoh 6 bulan selepas tamat pengajian

88

orang Tunku Scholar

sedang dibiayai

15%

daripada graduan ijazah sarjana muda Tunku Scholar melanjutkan pengajian ke kursus ijazah sarjana dalam tempoh 6 bulan selepas tamat pengajian

~ RM50 juta

Anggaran nilai Biasiswa Tunku Abdul Rahman yang diberikan sejak 2007

Berjaya dalam Masyarakat

Full Colour.png

137

Pelajar Universiti

36

Universiti awam dan swasta

100

Pelajar daripada

isi rumah B40

RM230,000

Jumlah nilai geran pengajian yang diberikan kepada semua peserta program FutureReady

Kisah Scholar

Ikuti perkongsian kisah graduan Tunku Scholar mengenai pekerjaan dan kehidupan mereka kini serta penglibatan mereka dalam komuniti Yayasan TAR.

2018 Closing The Gap Scholar
Chong Pui Shi
Scholar Closing The Gap 2020

The Kinabatangan Trailblazer
Razman bin Durhan
Affin Hwang - Tunku Scholar 2020

Delayed, Not Denied
Sara Salimi
Tunku Scholar 2020

Bersama kita memperkasa dan menyokong pembentukan generasi baharu pemimpin demi masa depan yang lebih cemerlang untuk mereka dan negara Malaysia.

Sekiranya anda dan/atau organisasi anda berminat untuk menjalinkan usahasama dengan Yayasan TAR, sila hubungi kami di: